Video's
Algemeen

  Carnaval in (groot) HOORN 1965 | 1985 - 1986 - 1987 -  1989 | 1999 | 2003

 
Vertel anderen per E-mail over deze pagina:      
 
CardBing - Speel thuis Bingo met speelkaarten

Bingo is een leuk gezelschapsspel. Het probleem is dat voor het spel speciale Bingokaarten nodig zijn. Om met een klein gezelschap toch Bingo te kunnen spelen zonder speciale kaarten is er nu de variant CardBingo.  lees verder ...


1965 Hoorn: Carnavalsoptocht
1964  Eén van de eerste carnavalsoptochten in Hoorn; de prins is Sjoek de Ribber (Sjaak Verhoeven). Het hondje op het paard is een bekend beeld in Hoorn. Op de hoek van de Westerdijk en de Gortsteeg was de start van de optocht. Op de stoep van het stadhuis wordt de sleutel van de stad aan de prins overhandigd door burgemeester Canneman. Verder is o.a de drumband 'de Westfriese Boertjes' te zien.
Hoorn
Carnavalsoptocht
 

1985 Waar komt de naam Ospylac vandaan? De Calypsobar heeft tekenen van diepe rouw aan de gevel, het gesloten café geeft een trieste aanblik. Carnavalsverening Ospylac blijft vrolijk. De raad van elf zingt de carnavalskraker 'IJsselmeer'.
Hoorn
Calypso | Ospylac
 
 
1985 Op 2 februari viert carnavalsvereniging Ospylac 'Carnaval in Rio' in Zuid- Amerikaanse sfeer met muziek van de Makkers en de Notenkrakers.
Deze 'opwarmavond' staat onder leiding van Prins Cees en zijn adjudant Ben.
Nico van Gelder, directeur van schouwburg 'Het Park' wordt onderscheiden door de prins. In een gesprekje met adjudant Ben komen de plannen voor carnaval 1985 aan de orde.
Hoorn
CV Ospylac - Carnaval in Rio
 
 
1985 Mia Ooms is eigenaresse van de bekende feestwinkel in de Lange Kerkstraat.
We hebben ons uitgebreid laten voorlichten op het gebied van feestelijke attributen.
Het carnaval staat voor de deur en dat is voor de feest- of fopwinkel een belangrijke periode.
Hoorn
Bezoek aan de fopwinkel
 
 
1985 Carnavalsvereniging Ospylac begint het carnaval op 16 februari met een optocht door de binnenstad van Hoorn. De optocht zal eindigen op het ijs van het bevroren Hoornse Hop en daarna wordt er gefeest in de Parkschouwburg. Er zijn ook nog wat beelden van het 'Grand Gala du Carnaval' waar het ging om de beste vermomming. De festiviteiten staan dit jaar onder leiding van prins Cees de tweede.
Hoorn
CV Ospylac - Optocht en feest
in schouwburg 'Het Park'
   
  
  
1985 Op 18 februari is er voor de bejaarden bij carnavalsvereniging Ospylac de traditionele boeren bruiloft.
Hoorn
CV Ospylac - Boeren bruiloft  
  
1985 Op 18 februari reikt carnavalsvereniging Ospylac de jaarlijkse Gain Prois uit aan Carry Tefsen. We hadden ook een gesprekje met Carry waarin ze te kennen geeft wel in Hoorn te willen wonen. Het onderwerp 'Zeg eens A' komt natuurlijk ook aan de orde.
Hoorn
CV Ospylac - Goin Prois 
voor Carry Tefsen
 
  
1985 Zwaag viert carnaval met een grote optocht. Kosten nog moeite zijn gespaard om weer met de mooiste en grootste praalwagens in de optocht mee te rijden. Ook de individuele carnavalsvierders laten zich van hun beste kant zien.
Zwaag
Carnavalsoptocht
 
  
1985 CV Ospylac viert carnaval met een 'Klompenbal' op de avond van maandag 18 februari. Met het 'Sluitngsbal' komt er officieel een eind aan carnaval 1985  
de prins gaat nog één maal op de schouders en het is afgelopen.. 
We gaan de volgende morgen naar prins Cees om te horen hoe hij dit carnaval heeft beleefd.
CV Ospylac - Klompenbal | Sluitingsbal | Epiloog    
  
1985 Carnavalsvereniging Ospylac gaat dweilen.
Dat betekent dat met de prins voorop gevolgd door de feestkapel de binnenstad wordt bezocht. Met name de kroegen mogen zich verheugen in een warme belangstelling van de carnavalvierders.
Carnaval - Dweilen
    

1986 De prominentenring is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt door 
de federatie van carnavalsverenigingen in Groot Hoorn. In 1986 gaat de ring naar de organisatie van de 
Museum Stoomtram Hoorn - Medemblik in de persoon van dhr. Scholten.    
Blokker
Prominentenring voor
Museum Stoomtram
 
  
1986 Theo en Thea zijn erg populair. Zeker bij carnavalvierend Nederland zijn de karakteristieke tandjes een gewild vermommingsattribuut en niet in de laatste plaats om de eenvoud en niet te vergeten voor weinig geld. De tandjes vliegen als de bekende warme broodjes over de toonbank bij feestwinkel Ooms aan de Lange Kerkstraat.

Vervolgens kunnen wij ons met deze kersverse vermomming ongeremd in het carnavalsgedruis storten en brengen we een bezoek aan carnavalsvereniging de Veerhoppers in het Hoornse Veerhuis. De feestelijkheden staan dit jaar onder leiding van prins Jan.
 
Wij vonden in ons archief nog een oud filmpje waarin prins Jan de hoofdrol speelt.
Het is een videoclipje avant la lettre gemaakt bij een Nederlandse versie van de in 1966 mateloos populaire wereldhit:'They're coming to take me away' van Napoleon XIV. De titel van Nederlandse versie was: 'Ze nemen me eindelijk mee' uitgevoerd door Floris VI
Hoorn
Theo- en Theatandjes | 
CV Veerhoppers - Prins Jan  
1986 Carnavalsvereniging Ospylac viert uitgebreid carnaval onder leiding van prins Ben de eerste.

We zijn getuige van o.a.:  

   - installatie van prins Ben de eerste 
(11 januari)
  
- sleuteloverhandiging in het stadskantoor (12 januari) 
   - grote optocht door de binnenstad van Hoorn
 (8 februari)
   - Grand Gala du Carnaval
(9 februari)
   - bejaarden boeren bruiloft
(10 februari)
   - uitreiking van de Gainprois aan Imca Marina en vooral veel feest. 
Hoorn
CV Ospylac - Carnaval


1987 De federatie van carnavalsverenigingen reikt de prominentenring uit aan
wijkagent Bertus de Boer. Plaats van handeling: partyboerderij de Nadorst in Blokker. Ook is er aandacht voor het elfjarig bestaan van CV 'De Veerhoppers'.
Hoorn
Prominentenring voor 
wijkagent Bertus de Boer
  
  
1987 Diverse carnavalsactiviteiten: de Veerhoppers bestaan 11 jaar. In het Hoornse stadhuis vindt de traditionele sleuteloverdracht plaats; aanwezig zijn de carnavalsverenigingen Ospylac en de Veerhoppers uit de Hoornse binnenstad, Het Masker uit Zwaag en de Blokkeniers uit Blokker. Verder aandacht voor de carnavalsoptocht van Hoorn en die van Zwaag
Hoorn | Zwaag
Carnaval
 
  
  
1987 De Carnavalsviering wordt besloten met 'Dweilen'. Door verschillende carnavalsverenigingen, zoals Ospylac, de Sterhappers en de Veerhoppers, wordt een feestelijke optocht door Hoorn gehouden waarbij uiteraard een bezoek wordt gebracht aan de plaatselijke horecagelegenheden. Ook andere middenstanders, die de carnavalsverenigingen een goed hart toedragen, worden met een bezoek vereerd. De tocht wordt muzikaal begeleid door dweilbands; in dit geval 'de Nachthoorns en 'de Notenkrakers'. De jaarlijkse 'Goinprois' is voor Karin Bloemen.
Hoorn 
Dweilen

 

  
1987 Carnavalsvereniging Ospylac wil een record vestigen en dit officieel vermeld krijgen. 
Het is nog niet zo eenvoudig om een vermelding te krijgen in het Guinness Book of Records. Deze organisatie gaat niet over één nacht ijs en stuurt een medewerker om vast te stellen dat aan alle eisen is voldaan. Gewapend met formulieren en een meetlint arriveert Mr. Sinclair van het Guinness Book of Records in schouwburg Het Park om de zaal te inspecteren. Hij krijgt hierbij alle medewerking.
Hoorn
CV Ospylac - Recordpoging deel 1
 
1987 Een week nadat Mr. Sinclair namens het Guinness Book of Records de ruimte in schouwburg Het Park heeft opgemeten en geschikt heeft bevonden kan de recordpoging van CV Ospylac doorgang vinden. Mr. Sinclair is wederom als waarnemer aanwezig bij de recordpoging. 
Hoorn
CV Ospylac - Recordpoging deel 2
 

1988 Op zondag 14 februari 1988 wordt de landelijk bekende canavalsoptocht van Zwaag gehouden. Carnavalsvereniging Het Masker organiseert deze optocht.
Zwaag
Carnavalsoptocht

1998 - 1999 Hoorn

  Zeikwijven #12 & 35

En ze zeiken over alles wat je doet, ja ze zeiken 
want je doet het toch nooit goed,
Ze zeiken over waar je gaat of staat 
en ze geven ongevraagd steeds goeie raad,

Maar gelukkig niet aan mij alleen .. 
Ze zeiken over iedereen

En ze zeiken want je ligt te lang in bed 
en ze zeiken want je eet weer veel te vet,
En ze zeiken want ze vinden je te bang 
en op je wachten duurt ze ook te lang,

Ja ze zeiken zomaar een end heen . 
Ze zeiken over iedereen

En ze zeiken dat je hond ze zomaar bijt 
en dat je kat steeds in hun tuintje schijt, 
En ze zeiken want je bent altijd zo stil 
en ze zeiken als je met ze praten wil,

Van dat zeiken word je toch zo moe . 
Ze zeiken tot je dood aan toe

En ze zeiken want je maakt het veel te laat 
en ze zeiken als je vroeg naar huis toe gaat
Ja ze zeiken altijd over jou alleeen 
want je hindert blijkbaar iedereen

Maar nou weten ze meteen waar ìk van baal . 
Want zeiken doen we allemaal
  

De Notenkrakers uit Hoorn hebben in 1998 met medewerking van IJsbrand van Belleghem (zanger van de band 'Paradise') een vertaling opgenomen van de Dylan song: 'Rainy Day Women' onder de titel 'Zeikwijven'. Het nummer is niet speciaal bedoeld voor het carnaval maar de introductie was wel in carnavalssfeer met carnavalsvereniging Ospylac uit Hoorn in café Charlies.

"Ev'ry body must get stoned

bijna iedereen die de jaren zestig bewust heeft meegemaakt kent dit stukje tekst. Maar waar gaat het nummer eigenlijk over en wat is de betekenis van # 12 en 35 ? Dat van die nummers heeft iets te maken met het aantal opnamen (takes) en de tekst komt globaal op het volgende neer:

2003 Carnavalsvereniging Ospylac gaat dweilen.
Mark Vijn is Prins Mark I
De muziek is van de Notenkrakers
Hoorn
Carnaval - Dweilen